Back to projects

Nanima

Renovation

On a winding road in the Yass Valley, a well-loved kitchen and lounge space was primed for a sleek, contemporary update, but with attention and homage paid to the many timber finishes present in the existing house.

The largest challenge also presented the greatest opportunity – the removal of an existing wall that previously shut off both the living space and kitchen. With the wall taken out, the space became a single contiguous living area, and allowed the beautiful kitchen to become the focal point of the room.

The kitchen is a masterful use of the opened space and features many striking flourishes for a wonderfully bold but setting appropriate finish. The simple, ceasarstone benchtop hides a deceptive number of features – the induction cooktop prevents the need for a rangehood, and additionally there are recessed pop-up power points and recycling bins tucked inside.

It is impossible to overlook the most striking finish of the space however - the weathered steel (Cor-ten) panels. This naturalistic rusted steel look is tricky to achieve but perfectly suits the classic outback style of the property. Behind these stunning panels are much of the kitchen joinery, including a hidden pantry behind a set of swinging doors. This rustic style is also reflected in the addition of a bespoke breakfast bar of hand-joined Grey Ironbark wrapping the extensive island bench. This addition will undoubtably form the hub of the family activity for many years to come.

Finally the flooring, previously 3 different kinds, was replaced with Mountain Spotted Gum across the entire space, tying together the whole area.

PROJECT:

CLIENT:

LOCATION::

Renovation

 

Nanima