Back to projects

Gallagher Street, Kambah

Extension/renovation

IOne of the most iconic styles in Canberran houses is red brick, and this extension and renovation project in its southern region looked to both expand upon the existing home but also give complimentary flourishes to that classic style. With modest expansions to living spaces and significant internal reworking the aim for this project was squarely on retaining the vintage look while modernising it for a more contemporary, functional home. A focus on colour and texture provides this build with a distinct look that creates a striking image from both the street and the inside.

The front extension involved restructuring the load bearing members to accommodate the expanded room, allowing the addition of a bench seat, and accommodating a plethora of new double-glazed cedar windows that provide light and warmth to the space. This classic/modern hybridisation is complemented by many small but impactful choices - the addition of a dado rail, the round wall-lights and a bold Red Box colouration all give this room a powerful sense of character and flair. Tying this together with the other aspects of the house is the timber look flooring, which continues through all the renovated areas and unifies the use of natural timbers across its various rooms.

A core focus of this redesign was centralising the kitchen space, creating a functional and beautiful area to suit the everyday demands of the household. Simple white cabinetry provides ample storage space for the essentials, detailed with Luna White stone benchtops and gold hardware to echo the classic stylings from the past kitchen. The tiled splashbacks also provide colour and detail to contrast the joinery, however the most distinguishing feature that catches the eye immediately is the recycled hardwood benchtop over the island – Australian Red Gum sourced from our clients family property and dressed by Canberra timber recyclers Thor’s Hammer. The rich colour and detail of this piece elevates the whole room, providing a textured feel that adds the warm, homely touch. The addition of a servery window to easily provide for the outdoor entertaining space is both a practical addition and one that further services the vintage look. The dining space alongside the kitchen saw the addition of a small but impactful extension and has the same double-glazed cedar doors and windows that serve to access the new deck.

The entertaining area at the rear of the house reinforces the family-forward nature of the build by displaying a generous Spotted Gum deck covered by a pergola of alternating colourbond and laserlight sheeting in that classic ‘hit and miss’ pattern. This is bordered by a traditional white balustrade offset against the soft Snoop blue of the larger pergola members and integrated with the timber of the deck and internal areas by Spotted Gum handrail that wraps the perimeter. A servery bench made in-house by Hardwick Projects of joined Blackbutt extends from the window in the kitchen, servicing the entertaining space or providing a wonderful spot for a morning coffee. A screen provides privacy from neighbours while complementing the style of the balustrades and decking.

This renovation and extension are a balancing act of achieving a contemporary build while paying homage to the classic style that is seen throughout so many of its details. This project manages to codify those elements, unifying them to create spaces that are both visually striking and functionally adept, revisiting classic looks with a modern spin all while making the home a more beautiful, warm and functional place to live.

PROJECT:

CLIENT:

LOCATION::

Extension/renovation

The Boxwells

Kambah